תכנית המוזיקה של קונסרבטוריון הסדנה לילדי הקהילה האתיופית הוקמה בשנת 2005, כביטוי של העיקרון המנחה אותנו לפיו לכל הילדים מגיעה הזדמנות שווה לחינוך מוזיקלי ברמה הגבוהה ביותר. התוכנית הוקמה על ידי רות מייסון ובוב טרכטנברג אשר האמינו בכוחה העצום של המוסיקה לשנות חיים של ילד וביקשו להעניק מתנה זו לילדי הקהילה האתיופית בירושלים. הם פנו לקונסרבטוריון הסדנה ואנו לקחנו על עצמנו בהתרגשות להגשים את החלום.
היום, לאחר דרך ארוכה ומאתגרת, רצון עצום להצליח, הרבה רגעים של סיפוק אדיר וגם לא מעט רגעים של תסכול, התכנית שינתה את המציאות המוזיקלית בקרב המוזיקאים הצעירים בישראל – זה סיפור הצלחה!
אנו מצרפים לשורות התכנית ילדים מן הקהילה האתיופית בעלי עניין בנגינה מוזיקלית, ומעניקים להם את התמיכה המקיפה אליה הם זקוקים לאורך כל שנות לימודיהם המוזיקליים.
המשתתפים בתוכנית זקוקים לתשומת לב מקיפה ותמידית, לתמיכה, לרגישות ולהדרכה זהירה, שיוכלו להבטיח את התפתחותם האישית והמוזיקלית. כל אלה, יחד עם תמיכה כלכלית מלאה, הכרחיים בכדי להגיע לתוצאות אליהן אנו שואפים. אנו מחויבים באופן מלא לאושר, לרווחה ולשגשוג של כל אחד מתלמידי התכנית, ומשקיעים בבניית קשרים משמעותיים איתם לאורך כל תקופת לימודיהם ואף אחריה.
תלמידים המשתתפים בתכנית מקבלים כלים ומתנות נרחבות הרבה מעבר להישגים מוזיקליים: ביטחון עצמי, מקום למצוינות, וכל היתרונות החינוכיים הנובעים משייכות לקהילה איכותית של מחויבות ללמידה שיש בקונסרבטוריון. אנו רואים את ההשפעות החיוביות של התכנית בחיי הילדים ומשפחותיהם, ואף בקהילה האתיופית בירושלים ככלל.
בנוסף, ובאופן לא פחות חשוב, התכנית של הסדנה ניצבת בגאון כנגד הגזענות. היא מעניקה לתלמידים ישראלים מחוץ לקהילה האתיופית את ההזדמנויות הנדירות לקיים אינטראקציות עם ילדי הקהילה כשווים בפני שווים. התכנית גידלה כמה מתלמידיה ובוגריה המובילים של הסדנה.
תלמידים חדשים בתוכנית עוברים תהליך השתלבות מעמיק שעוזר לנו לבנות את מסלול הלימודים הנכון ביותר עבורם. בהסתמך על הערכותינו את התלמידים ואת חוזקותיהם, אנו מגבשים תכנית לימודים אינדיבידואלית לכל אחד ואחת ומכוונים את התלמידים למורים ולכלי הנגינה המתאימים ביותר עבורם. התלמידים מקבלים שיעורים פרטניים בנגינה של בין 45 ל-90 דקות שבועיות, בנוסף לשיעורי תיאוריה מוזיקלית קבוצתית המתקיימים אחת לשבוע.
בהמשך, ככל שהם מתקדמים בלימודים מצטרפים תלמידי התכנית להרכבי מוזיקה קאמרית ולתזמורות הקונסרבטוריון. כל התלמידים משתתפים בסדנאות, מופיעים בקונצרטים ומשתתפים בפעילויות נוספות כגון כיתות אמן וקונצרטים של אמנים אורחים.
רכזת הפרויקט נמצאת בקשר תמידי מול אנשי מקצוע שעובדים עם הילדים: עובדים סוציאליים, רכזים במקלטים, עובדים במעוני יום, מנהלי בתי ספר, מורים, וכן עם התלמידים, מוריהם ומשפחותיהם. כל התלמידים זוכים ללווי ויחס אישי מקסימלי על ידי הצוות הקונסרבטוריון. חשוב לנו להיות בטוחים כי לאורך כל תקופת הלימודים אצלנו- סיפקנו את המסלול המתאים ביותר לכל תלמיד.
בהתאם לחזוננו ליצור בקונסרבטוריון אינטגרציה מלאה, מקבלים תלמידי התוכנית מלגות מלאות למימון שכר לימודיהם אצלנו. תמיכה זו הכרחית להשתלבות מלאה של תלמידי התכנית בין שאר התלמידים. התמיכה הכלכלית שאנו מעניקים לתלמידי התוכנית מבוססת על הערכה מקיפה של ועדת המלגות את מצבם הכלכלי של המשפחות.
מעבר למימון שכר הלימוד אנו מעניקים לתלמידי התוכנית תמיכה ברכישת הציוד המוזיקלי, כאשר עלויות שכירת או קניית הכלי אינן עולות בקנה מידה אפשרי עבור המשפחות. אנו עושים הכל על מנת לספק לכל התלמידים כלי נגינה ברמה גבוהה, כולל הלוואת פסנתרים לבתי משפחות התלמידים במידת הצורך. אנו משקיעים מאמצים רבים בכדי לוודא שתלמידי התוכנית עומדים כשווים בפני שווים מול תלמידים אחרים, ואחזקה של כלי נגינה אישי הינה תנאי הכרחי לצורך מטרה זו. קשה לתאר את ביטויי האושר של התלמידים כאשר הם אוחזים בכלי הנגינה שלהם לראשונה – בעלות של כלי נגינה מעוררת תחושות אדירות של גאווה ואחריות ומגדילה את המחויבות של התלמידים ללימודיהם.
הקונסרבטוריון פיתח לאורך השנים ידידות פורה עם שגריר אתיופיה בישראל לשעבר, מר חלאווי יוסף. בינואר 2016 התכבדנו לארח את השגריר בביקורו הראשון בקונסרבטוריון בו העניק מלגות מיוחדות לזכרו של מלס זנאווי, ראש ממשלת אתיופיה לשעבר וידיד יקר של ישראל. האירוע היווה חגיגה יפהפייה של מוזיקה וחברות. אנו אסירי תודה לשריל הלפרן ולקרן מלכת שבא על תמיכתם הנדיבה ביוזמה מיוחדת זו.
תעודת הוקרה מהמרכז העירוני לעולי אתיופיה בעיריית ירושליםבינואר 2019 זכתה תכנית המוזיקה לילדי הקהילה האתיופית בתעודת הוקרה מטעם המרכז העירוני לעולי אתיופיה בעיריית ירושלים. הזכייה הוקירה את פעילותה של תכנית הקונסרבטוריון המקדמת אינטגרציה וחינוך של ילדי יוצאי הקהילה בירושלים. אנו אסירי תודה לעיריית ירושלים על הכבוד שבזכייה זו וגאים להיות חלק מן העשייה לקידום הקהילה בירושלים.
אורית, תלמידה לפיתוח קול:
"שיניתם את חיי! המוזיקה הפכה להיות הדבר בו אני נאחזת בכדי לשרוד. כערק הגעתי לקונסרבטוריון לא האמנתי בעצמי. זה מדהים בעיניי שאתם כן האמנתם בי. נתתם לי ביטחון ותחושה שידאגו לי, שיש לי כישרון, שאני יכולה! בקונסרבטוריון קיבלתי חום, תשומת לב, תמיכה ועידוד שלא היו לי מעולם!"
אברהם טריפה, בוגר בכינור:
"הסדנה זה בית! כאן עשיתי את צעדי הראשונים בעולם המוזיקה ואף שבאתי לשם בכדי ללמוד נגינה אני מרגיש שזכיתי ללמוד הרבה מעבר. הרוח המקצועית של התלמידים הביאה אותי לרמת התמדה והתקדמות אדירה. המורים המדהימים, שאף פעם לא מוותרים, לימדו אותי על עבודה קשה ועקשנות. בסדנה למדתי לכבד, להעריך ולאהוב. הסגל המדהים עקב אחריי והדריך אותי לאורך כל שנותיי במקום ובחיי האישיים שמחוץ לו, דאג שלא אחסר מכלום, תמך בי בתקופות משבר, העניק לי הזדמנויות אדירות להופעה בהיכלים המרשימים ביותר בארץ ובעולם, העניק לי תמיכה כלכלית ואפילו נפשית, החדיר בי מוטיבציה להמשיך בדרך והעניק לי אהבה כמו לבן משפחה. את המקום המושלם הזה קשה לתאר במילים, ולכן בעתיד הרחוק כשאזכר בסדנה לא אחשוב על מה נתנו לי או מה עשו בשבילי, אלא באיך גרמו לי להרגיש."
מאיה (שם בדוי) החלה ללמוד בקונסרבטוריון בשנת 2007. משפחתה עלתה לישראל מעיר קטנה באתיופיה. לא רק שהמעבר לישראל היה טראומטי, המשפחה נאלצה להתמודד עם קושי של אב מתעלל. מאיה, חמשת אחיה ואימה נאלצו לעזוב את ביתם ולחפש מחסה במקלט לנשים מוכות בירושלים. הרכזת החינוכית של המקלט הבחינה בכישרון מיוחד של מאיה לאמנויות והפנתה אותה לתכנית של הקונסרבטוריון לילדים מהקהילה האתיופית. לאחר שני ראיונות, מאיה, בהתרגשות רבה, הגיעה לשיעור המוזיקה הראשון שלה. מאז שמאיה החלה ללמוד בקונסרבטוריון לפני כעשר שנים, המוזיקה הפכה למרכז חייה והסדנה הפכה לביתה השני. ללא ספק, הקונסרבטוריון נתן למאיה הזדמנות משנת חיים, תמיכה אנושית חמה ודואגת והווה עבורה מפלט מקשיי היום יום.
"העבודה עם ילדים מיוחדים אלה הינה חוויה מרגשת במובן הכי עמוק של המילה. התכנית הייחודית הזו מייצגת עבורי את ירושלים כפי שאני רואה אותה בחלומותיי: ירושלים של זהב, של אושר, של עושר אנושי ושל אחדות. אני מאמינה כי יותר מכל, למוזיקה יש את הכוח לחזק ולאחד את כל היסודות האלה. יש משהו כל כך מופלא בילדים ובקשר המיוחד שנוצר בינם לבין המוזיקה. כל אחד ואחת מהם גדלים בסביבה כה שונה – עם חשיפה רבה לקשיים פיזיים, פיננסיים וחברתיים, ועם בידול שנוצר על ידי הקושי בשילובם בחברה הישראלית. ולמרות זאת, כולם מוצאים בקונסרבטוריון בית שני בו המוזיקה מחזקת אותם ונותנת להם אושר, תקווה ושאיפות חדשות. זכיתי ללוות את המשפחות והילדים האלה ולראות את ההשפעה של התכנית על חייהם, ונחרטו בזיכרוני אינספור רגעים בלתי נשכחים!"
קונסרבטוריון הסדנה ירושלים נוסד בשנת 1973 על ידי עמליה רעואל, מוזיקאית ומורה לפסנתר. הקונסרבטוריון מעניק חינוך מוזיקלי לכ-600 תלמידים מהגיל הרך ועד 18 מכל רחבי ירושלים והסביבה. אנו פועלים מתוך האמונה כי לכל ילד וילדה מגיעה ההזדמנות לקבל את המתנה הגדולה שהיא המוזיקה בתוך סביבה איכותית ותומכת.